Bestill coaching ›

Tåler du ikke gluten?

Mange holder seg unna gluten fordi de tror det er sunnere å ha et glutenfritt kosthold. 

Et glutenfritt kosthold inneholder ofte mindre fiber og er dessuten helt fritt for fullkorn og grove kornprodukter. Dette er mat som gir oss viktige næringsstoffer som fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Undersøkelser viser dessuten at de som spiser mye fiber og fullkorn har mindre risiko for overvekt, hjerte- og karsykdom, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. MEN, tåler du ikke gluten så er det viktig at du holder deg helt unna all glutenholdig mat og drikke.

Cøliaki og andre former for glutenintoleranse

Den mest kjente formen for glutenintoleranse er cøliaki. Dette er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Havre er egentlig glutenfritt men kan likevel inneholde noe gluten fra annet korn. Havre må derfor være merket ”glutenfritt” for at de kan spises av de som har glutenintoleranse. Hvis en som har cøliaki spiser gluten, vil slimhinnen i tynntarmen bli betent og man får et nedsatt opptak av næringsstoffer. Ubehandlet kan cøliaki gi symptomer som oppblåsthet, diaré eller forstoppelse, magesmerter, kvalme, jernmangel, lavt og nedsatt almenntilstand.

Noen har det som kalles for ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Dette er en tilstand som kan gi mange av de samme symptomene som cøliaki, men der man reagerer på gluten med andre deler av immunsystemet enn ved cøliaki.

En annen form for glutenintoleranse er hudsykdommen dermatitis herpetiformis (DH). Dette er en sykdom som gir små væskefylte blemmer og sterk kløe i huden. Denne tilstanden er langt mer sjelden enn cøliaki.

Glutenfritt kosthold

Alle som har glutenintoleranse, må ha et kosthold helt uten gluten. I praksis betyr dette et kosthold som ikke inneholder hvete, rug, bygg eller spelt. Havre er egentlig glutenfritt, men kan likevel inneholde noe gluten fra annet korn. Havre må derfor være merket ”glutenfritt” for at de kan spises av de som har glutenintoleranse. For å vite om en matvare eller rett inneholder gluten, er det viktig å lese ingredienslister. Ønsker du personlig veiledning hos Strongbody, har vi egne oppskrifter og matplaner som er helt frie for gluten.

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0,00