Bør du egentlig løpe forfot?

Forfotløping passer godt for sprintere og løpere som fokuserer på korte distanser og høy fart. Å lande på ballen av foten gir et gunstig eksplosivt fraspark som kan lønne seg over korte distanser. Så hvilken løpsstil bør du egentlig velge, og er det fordelaktig å løpe forfot?

Det er ikke nødvendigvis sånn at forfot er den beste stilen for alle løpere:

For langdistanseløping kan forfotløping føre til større belastning på leggmusklene og akilles. Å prøve å bruke hele foten, for eksmpel ved å lande på fremre halvdel av foten og deretter bruke bakre halvdel i frasparket kan bidra til å absorbere støtet ved landing og spare krefter over lengre distanser.

Andre faktorer å vurdere om du vil løpe forfot

Erfaring: For nye løpere kan det være lurt å fokusere på generell løpeteknikk før de eksperimenterer med å løpe forfot.

Komfort: Den beste løpsstilen er uansett hvem du er og hva målet ditt er den som føles mest komfortabel og effektiv for nettopp deg.

Din optimale løpestil avhenger blant annet av din anatomi (lengde på lemmer og hvordan kroppen din er bygget), din erfaring med løping, hvor god arbeidsøkonomi du har og hvilket underlag du løper på.

Bør du egentlig løpe forfot ?

Noen generelle tips for effektiv langdistanseløping

  • Fokus på god holdning: Hold hodet høyt, skuldrene lave og ryggen rett. Om du beveger deg mye opp og ned er det “bortkasta” energi du kunne brukt på å drive deg raskere fremover.
  • Land midt under foten: Unngå å lande på hælen eller tåen, men legg deg et sted midt imellom.
  • Ha en rask armbevegelse: Hold armene bøyd i 90 graders vinkel og beveg dem rytmisk frem og tilbake. Unngå å la dem svinge foran kroppen!
  • Løp med høyt steg: Løft knærne opp og sett foten ned under deg for et effektivt fraspark. Å subbe beina etter seg er ikke effektivt!
  • Kadens: Hold bevegelsene dine effektive og unngå å kaste bort energi. Len deg forsiktig inn i steget og forsøk å la beina gå med hurtig frekvens (kadens på ca 180 spm er fint å tilstrebe).

Hvis du er nysgjerrig på å teste forfotløping, kan det være lurt å starte forsiktig og gradvis venne leggmusklene til den nye belastningen. Å få hjelp av en løpecoach eller fysioterapeut kan også være til god hjelp for å finne den optimale løpestilen for deg. Vi har også mange fine innlegg om løping på vår Instagram.