Helene Fjeldberg: – Jeg ble veldig opptatt av å være tynn og ha muskler. Nå er forholdet til mat ekstremt viktig for meg.

Helene vokste opp som danser, både på godt og vondt. Etter at hun en periode mistet fokuset på å være i aktivitet og begynte å mistrives i egen kropp, begynte hun å se på mat som sin beste venn.

– Helt fra jeg var liten jente har jeg danset. Det startet med tutu-skjørt og endte med å være på landslaget i dans, forteller Helene Fjeldberg som representerte Norge i flere EM og VM i ulike dansestiler, blant annet jazzdans.

Hun beskriver reisen i dansens verden som lærerik og tidvis tøff.

– Det har gitt mange gode minner, men også vonde minner. Det har gitt mye lærdom, og jeg fikk fra tidlig alder kjenne på det å ha rutiner og å prioritere ting i livet, minnes hun.

Helene som aktiv danser.

Mer = bedre?

I ungdommen ble Helene nysgjerrig på styrketrening og begynte så smått med det i tillegg dansen. Da hun etter en periode uten så mye trening skulle starte opp igjen, ble styrketrening det naturlige valget, og hun trente sammen med sin erfarne fetter.

– Jeg ble da virkelig bitt av styrketreningsbasillen. Som mange andre ble jeg så gira av treningen og syns det var så gøy at jeg ville gjøre det så mye som mulig! Det resulterte i at jeg trente så og si hver dag, gjerne to ganger om dagen, forteller Helene, som trodde at mer var bedre.

Hun ble veldig opptatt av å få muskler, men også det å være tynnest mulig. Kostholdet var hun ikke spesielt bevisst på. Kroppen hennes endret seg ekstremt mye uten å fokusere på maten, fordi aktiviteten brått ble skyhøy.

– Etterhvert som det ikke var stort mer fett å ta av, stoppet progresjonen på trening. Hadde jeg hatt den kunnskapen jeg har i dag, så hadde jeg gått frem på en helt annen måte, forsikrer Helene, som påpeker at hun da garantert hadde fått resultater fortere.

– Ikke spise ditt og datt

Fokuset på å være tynn kom fra dansen. Der var det mye kostymer som viste mye hud, det var mye prat om at man ikke kunne spise ditt og datt et underliggende press på å se ut på en viss måte.

– Dette ble jeg mer påvirket av enn jeg trodde selv. Forholdet til mat ble litt anstrengt. Jeg spiste fortsatt godteri og koste meg på den måten, men den totale mengden jeg fikk i meg var alt for liten ut ifra aktivitetsnivået mitt. I tillegg hadde jeg jo som mange andre fått for meg at karbohydrater også er farlig og derfor spiste lite av dette, husker Helene.

Det var da hun bestemte seg for å skaffe seg en coach gjennom StrongBody. En som satte litt mer fokus på kostholdet og struktur på treningen slik at det ikke gikk over stokk og stein.

Mer mat ga resultater for Helene Fjeldberg

– Jeg så raskt at jeg kunne spise mer mat enn jeg trodde uten å legge på meg. Faktisk strammet kroppen seg inn enda mer, fordi den faktisk fikk det den trengte og skrek etter. 

Siden Helene likte trening så godt, bestemte hun seg for å ta personlig trener- og kostholdsveileder-utdanning. Hovedsakelig ønsket hun å lære mer for sin egen del. Det var svært nyttig. Etter noen år på egen hånd tok Helene igjen kontakt med coach Gunnar for å optimalisere sitt mål enda mer.

– Jeg ønsket å bygge muskler, og da visste jeg at jeg måtte opp i vekt. Jeg visste jeg måtte litt i et overskudd, men jeg syntes det var litt skummelt. Derfor ville jeg ha en i ryggen til å være med å kontrollere dette slik at det gikk riktig for seg. Og fy søren så glad jeg er for at jeg gjorde det! Det er når jeg turte å slippe litt taket på hva vekta viste, spise mer og stole på prosessen det skjedde noe mentalt for meg, forteller den reflektere jenta.

Helene Fjeldberg har nå et godt forhold til mat.
En sprek og sunn Helene i 2024.

Hun erfarte effekten maten har på energien, selvfølelsen, humøret, søvnen og hvordan man generelt føler seg i hverdagen. Da gikk fokuset bort fra å la tallet på vekta styre hvordan hun følte seg til å heller gi kroppen den næringen den trenger hver dag!

– På den måten kan jeg lettere bygge muskler og bli sterkere – som er det jeg syns er gøy med trening, forklarer Helene.

Hun har også sett hva mestruasjonssyklusen vår gjør med kroppen for oss jenter. Og at endringen som skjer rundt dette ikke er noe å stresse over.

Les også: Så mye har menstruasjonssyklusen å si for prestasjonen din

Erfaringer inn i rollen som coach

De siste seks årene har Helene Fjeldberg gått opp i vekt, ned i vekt, vært redd for å spise for mye, vært redd for karbohydrater, trodd at jo mer aktivitet jo bedre er det, latt tallet på vekta styre sin egen selvfølelse og mye mer.

Den største endringen er likevel den mentale:

– Jeg har kontinuerlig jobbet med det mentale denne tiden. Det er en lang og tidkrevende prosess. Men når det endelig løsner er det så verdt det! Det å bli glad i seg og sin egen kropp. Akseptere de ulike fasene kroppen er i avhengig av målet du har. Ikke la vekten kontrollere deg og din selvfølelse. Heller la energien i hverdagen bli en større faktor, snakke pent til deg selv, leve livet med god samvittighet, oppsummerer Helene.

Hennes styrker som coach går mye på den mentale endringen hun har hatt rundt både trening og kosthold. Spesielt kosthold er en av hennes styrker: Det å få andre til å forstå og se at mat ikke er farlig. Maten er faktisk din beste venn!

– Det å være trygg på at du kan spise alt du vil med måte, så lenge det tilpasses deg og din livssituasjon er helt essensielt for å lykkes med en livsstilsendring, mener Helene Fjeldberg, som deler mye av sin trening og gode tips til mat og aktivitet på sin instagram.