Bestill coaching ›

Fakta om karbohydrater

Slik velger du riktige karbohydrater.

Mange forsøker å kutte ned på karbohydrater fordi de tror det er usunt. Det stemmer heldigvis ikke. Men det er forskjell på karbohydrater, og karbohydratholdig mat, og både i forhold til vekt, helse og prestasjonsnivå er det smart å velge riktig type karbohydrater.

Raske og langsomme karbohydrater

Karbohydrater er en stor gruppe energigivende næringsstoffer som grovt sett kan deles inn i sukker, stivelse og fiber. Mens sukker og stivelse er det vi kaller for raske karbohydrater, er fiber langsomme karbohydrater. Spiser vi raske karbohydrater vil blodsukkeret øke raskt og mye, mens langsomme karbohydrater vil gi en mindre og jevnere blodsukkerstigning.

De raske karbohydratene fører til en rask og kortvarig blodsukkerstigning, mens de langsomme karbohydratene gir mindre blodsukkerstigning og et jevnere blodsukker.

Raske karbohydrater finner du i søte drikker, søtsaker, brød og andre bakervarer laget på finmalt mel, hvit ris og lys pasta. Langsomme karbohydrater får vi fra det vi kaller for grovkarbomat; grønnsaker, belgfrukter, helkornprodukter, nøtter, frø og bær.

Grovkarbo fremfor lavkarbo

Ulempen med å innta for mye mat og drikke som inneholder mye raske karbohydrater, er at det kan gi relativt store blodsukkersvingninger. Dette kan gi dårlig konsentrasjon, trøtthet og redusert prestasjon, økt søtsug, dårlig humør og økt risiko for overspising og vektoppgang. Særlig for de som i utgangspunktet er disponert for overvekt og diabetes type 2.

Er du derimot en aktiv og slank idrettsutøver, kan du ha behov for mye karbohydrater, også de raske. Vårt behov og vår toleranse for karbohydrater avhenger altså både av gener og livsstil.

Men, for de aller fleste av oss er det en fordel å begrense inntaket av raske karbohydrater, og spise mer grove karbohydrater som grønnsaker, belgfrukter, nøtter, bær og helkornprodukter. Denne fiberrike maten gir et stabilt blodsukker, god metthetsfølelse og bra fordøyelse, og er i tillegg rik på en rekke antioksidanter, vitaminer og mineraler.

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0,00