– Jeg trodde aldri jeg skulle bli glad i løping

– Når jeg løper kan jeg senke forventningene og koble ut mentalt stress fra en ellers travel hverdag, sier Synne Sagland Søiland (32). Hun mener det er håp for at alle kan bli glade i å løpe om de virkelig ønsker.

I StrongBody trener både coachene og kundene svært ulikt, der det spenner mellom ren styrketrening, kondisjonstrening, bevegelighetstrening eller en kombinasjon. Alle coachene hjelper på daglig basis kunder som har kondisjon til del av sine mål med å bli raskere og mer utholdne, men også med å bli glad i løping om det er naturlig for kunden å starte der.

– Jeg ville bli glad i å løpe fordi det er en lavterskel aktivitet som også gir frisk luft, så jeg bestemte meg for å gi det et oppriktig forsøk, forteller Synne.

Kapasitet i hverdagen

Synne Sagland Søiland er sykepleier og gikk selv gjennom en livsstilsendring med StrongBody i ryggen. Hun kjente på et behov for å bedre sin helse og prestasjon da hun ble mor til to små.

– Å ha god helse handler om mye mer enn bare prestasjon, og derfor har løping i mye større grad fått en plass i livet mitt. For meg er styrketrening en arena for prestasjon og mestring, mens løping gjør jeg ene og alene for helsens del, forteller Synne.

Andrea Isaksen mener alle kan oppleve løpegleden om de virkelig vil. Hun spilte fotball i flere tiår, uten å være særlig glad i verken intervalltrening eller de lengre løpeturene. Da hun la på seg 35 kg etter svangerskap så hun seg om etter flere måter å variere treningen på.

– Litt løping nå og da gir meg merkbart bedre utholdenhet i hverdagen. Enten om det er å gå turer i fjell og skog eller gjøre de hverdagslige tingene, så er det en fantastisk følelse å kjenne at kapasiteten er god, synes Andrea.

Synne gikk fra å være en utbrent mamma til å bli en energisk mamma, blant annet ved å bli glad i å løpe. Foto: Privat

Bedre kondis i styrketreningen

Bedre kondisjon er også overførbart til styrketreningen i den grad at man henter seg raskere inn igjen i pausene mellom sett (avhenger også av muskulær utholdenhet) og kan klare å ta flere repetisjoner.

Kondisjonstrening som løping, sykling, roing med mer styrker lungene og hjertet ved at evnen til å pumpe oksygen rundt i kroppen øker.

andrea annea løping skog
Å løpe litt gir Andrea merkbart bedre utholdenhet i hverdagen.

I tillegg øker aktivitet som løping utskillelsen av endorfiner (kroppens eget morfin) som igjen gir en følelse av velvære i tillegg til å forebygge stress og depresjoner.

– Her kan jeg senke forventningene og koble ut mentalt stress fra en ellers travel hverdag. Frisk luft og dagslys gir påfyll av energi og for min del bedre søvn, sier Synne.

– Følte meg begrenset

Også Liv Salomonsen, som gikk ned 46 kilo i sin livsstilsendring, har funnet de praktiske fordelene ved å ha bedre kondisjon:

– Jeg var aldri vært glad i løping og forbandt det mest med smerte som ikke motiverte meg. Men jeg kan ikke legge skjul på at jeg både under styrketrening, fjellturer og lek med barna har kjent på at kondisen blir en begrensing, sier Liv.

Siden hjertet er en muskel, er kondisjon og utholdenhet* en evne som kan trenes opp. Ja, det gjør vondt og er tungt i en periode, men det er mulig. Vi i StrongBody anbefaler som oftest kundene våre en form for utholdenhetstrening, og gjerne løping som er en treningsform som krever lite utstyr og forberedelser.

Våren 2023 fulgte Liv bokstavelig talt hjertet. Høsten 2023 løp hun sin beste 10 kilometer på godt under en time.

– Jeg la løpeøkter inn i planen min og skulle følge dem frem til høsten, om det ikke går, så har jeg i hvert fall gitt det et ærlig forsøk.

Siden da har Liv løpt to ganger i uka og til sin store overraskelse oppdaget at hun faktisk liker å løpe. Hun har også funnet seg noen triks og tips som gjør det mer overkommelig og som bringer frem godfølelsen i større grad:

– Det trenger ikke gå så fort for å være bra, jeg liker best å løpe en gitt distanse, for da kan det gå så fort som jeg vil det skal gå. Det er dessuten ofte lettere å legge til rette for en kjapp joggetur enn å komme seg til og fra treningssenter. Ungene kan sykle ved siden av også.

Restituerer bedre

Liv, som bor i vakre Lofoten, får også vært ute i frisk luft, kjent på endorfiner og runners high, for ikke å snakke om effekten det har hatt på styrketrening, fjellturer og lek med barna.

Alt i alt er det man sitter igjen med fra kondisjonstrening faktorer som spiller inn på kroppens totale evne for restitusjon – og med bedre restitusjon klarer man å prestere mer der man ønsker – om det er på trening, på jobb eller i hverdagen generelt.

– Jeg har plutselig kondisjonen til å yte det lille ekstra, jeg sover bedre, har lavere hvilepuls, restituerer kjappere og FØLER meg helhetlig i bedre form enn da jeg kun løftet vekter, oppsummerer Liv.

* kondisjon vs utholdenhet: Kondisjon er kroppens evne til å pumpe oksygenrikt blod ut til muskler for å kunne opprettholde relativt hardt arbeid over lengre tid – samt hvor raskt man henter seg inn igjen etterpå. Utholdenhet, når vi snakker om fysisk prestasjon, handler om å gjøre aktivitet over lang tid uten å stoppe, og hvilke metoder man tar i bruk for å takle stresset når kropp og hode signaliserer at man vil stoppe. Denne aktiviteten trenger ikke nødvendigvis ha så høy intensitet, men kan for eksempel være å gå timesvis i skog og fjell. Utholdenhet kan bedres via mental trening, det kan ikke kondisjonen.