Strongbody = livsstilsmedisin

“You are only one workout away from a good mood”, sies det. Og selv for dem som ikke liker å trene for treningens skyld, så er det helt sant – at følelsen etterpå er god er det vanskelig å argumentere imot. Hva er det med trening og bra mat som gjør at vi får et annet syn på livet og som gjør at det kan erstatte medisiner og forebygge livsstilssykdommer?

Det forsøker vi å forklare på enklest mulig måte i denne artikkelen som er ført i pennen av sykepleierstudent og coach Ida Mari Augdal Austberg.

Vi i StrongBody har sett så mange ganger og vet hvor stor positiv påvirkningskraft trening (og kosthold) har for mennesker i alle aldre. Vi ønsker oss inn som et verktøy i helsetjenesten, fordi vi vet at det å ha et bevisst forhold til egen helse kan endre liv.

Les også: StrongBody tilpasser seg treningstrendene for 2023

Forebygger 30 ulike diagnoser

Visste du at fysisk aktivitet…

  • er et virkemiddel i forebygging av hele 30 ulike diagnoser som blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og forskjellige typer kreft?
  • motvirker dessuten stress, som igjen er en risiko for utvikling av alvorlige sykdommer?
  • fører til bedre søvn?
  • gir mer overskudd?
  • gir økt selvtillit?
  • som følge av punktene over bidrar til at man bedre klarer å ta vare på sin fysiske og psykiske helse?

Det som gjør oss bekymret er at selv om effektene over er både kjent og langt på vei allment akseptert gjennom pålitelig forskning, så er det ikke nok til at mannen og kvinnen i gata tar grep – før det har gått veldig langt og til og med er for sent.

– For oss i Strongbody er dette blitt en hjertesak, da vi ønsker å jobbe for å spare samfunnet for de kostnadene det er å behandle sykdommer, gjennom å forebygge, sier Kristin Vo, lege i spesialisering og coach i StrongBody.

livsstil
Sunn, velsmakende og enkel mat er viktig for oss i Strongbody, ettersom vi vet hvilke fantastiske effekter det har på kropp og hode.

Det er ingen tvil om at trening og en aktiv livsstil er nødt til å stå sentralt i enhver persons liv for å kunne forebygge vår tids livsstilssykdommer. Her kommer en visste du at-liste til, for å presisere hvor store utfordringene faktisk er:

Visste du at…

  • for å få full helse- og treningsgevinst må du i tillegg til tre treningsøkter per uke gå minst 8500 skritt (eller tilsvarende aktivitet i sykling/svømming/roing e.l.) per dag
  • inaktivitet medfører større helserisiko enn fedme? Og kombinert med fedme er inaktivitet enda farligere, men om man har fedme og er fysisk aktiv medfører det mindre helserisiko enn om du “bare” er inaktiv.
  • å gå bare 2700 skritt per dag er assosiert med en tre ganger større risiko (200 %) for dødelighet av alle årsaker enn å gå 16 000 skritt per dag? Til sammenligning er røyking “bare” assosiert med 70-80 % økt dødelighet.
  • jo mer du beveger deg, desto mer reduseres risikoen din for å dø? Fysisk aktivitet hjelper deg å redusere blodsukkeret og bidrar til redusert dødelighet av alle årsaker
Kristin Vo er lege og coach i StrongBody og brenner intenst for livsstilsmedisin.

Så godt som hver eneste dag har en StrongBody-kunde sin foreløpig siste dag med coaching. Hver eneste dag er vi som coacher vitne til hva en livsstilendring gjør for den fysiske og mentale helsen til våre klienter. Hver eneste dag velger vi å gå over den dørstokken og gjennomføre den planlagte aktiviteten, enten det er 30 minutter gange, timer med styrketrening og alt innimellom. Og hver dag kjenner vi, på egne og på kunders vegne, hva det gjør med kropp og hode.

– Nå føler jeg at jeg mestrer ALT, skrev vår kunde Helene da hun avsluttet sin coaching.

– Jeg har lært at sunn mat og trening ikke trenger være komplisert. Dette er en varig livsstilsendring, for jeg har endret meg så mye ikke bare fysisk, men også mentalt, sier kunden Kristin.

“Spise mindre og røre seg mer”

I tillegg har vi en drøss av andre kunder som har sluttet på medisiner, unngått å måtte starte på dem, fått bukt med plager og sykdommer og blitt kvitt langvarige smerter. Og medisinen? Kosthold og trening. Forankret i StrongBody-metodikken.

47 år gamle Linda er i sitt livs form – tok grep da hun mistet moren

TV-skjermen og strømmetjenestene våre er fylt med programmer som på ulike vis går ut på å være ute, være aktive og få bedre helse. Og selv om programnavnene ofte er satt litt på spissen, så er innholdet ofte godt. Tallet på vekta er ikke alltid det beste måleverktøyet, men cm om livet lyver ikke. Om smaleste del av midjen hos en kvinne er over 80 cm og hos menn 94 cm, så er det forbundet med helserisiko. Konkret og ganske greit å forholde seg til.

Likevel er det helt essensielt å poengtere at selv om overvekt og livsstilssykdommer er et stort problem som bare blir større og større, så er det for mange mye mer komplekst enn å bare «spise mindre og røre seg mer».

Problemet er jo ikke oppskriften (“hvordan”), men alle hinder man møter på veien, samt mangel på kunnskap og motivasjon for å klare å la en endring bli varig (“hvorfor”).

Vi gir ikke bare ut en plan og forventer at man skal følge den slavisk og lykkes uten videre. Vi coacher jobber med daglig med med våre klienter for å undervise dem og gi dem de nødvendige verktøyene for å lykkes over tid!

Hva er livsstilsmedisin, egentlig?

Dette populære begrepet dukket nylig opp i listen over treningstrender for 2023, og det sier litt om kraften i det.

Vi ønsker å bruke ordet «livsstilsmedisin» for å signalisere at uansett hvor god effekt medikamenter kan ha på for eksempel vektreduksjon, så vil det ikke endre det faktum av at det ikke kan være en redning resten av livet. Vaner endres.

– Medisinsk hjelp kan være nødvendig for enkelte i oppstarten av en livsstilsending, spesielt med tanke på høyt blodtrykk og en overveldende fedme, påpeker sykepleierstudent og StrongBody-coach Ida Mari Austberg.

– Får man senket blodtrykk, får kontroll på blodsukker og mister noen kilo litt kjapt den første tiden, så vil det jo også være enklere å starte en endring selv. Men endringen skjer ikke av seg selv, og det er her vi ønsker å komme inn som en like viktig del av det å bli frisk som medikamenter, om ikke viktigere, utdyper hun.

Å investere i folkehelse koster, men lønner seg enormt på sikt

– Politikerne må våge å se kroner «forsvinne» til gode folkehelsetiltak før de får 14 ganger tilbake i form av en mer robust folkehelse, skriver Anne-Grete Skjellanger, generalsekretær i Diabetesforbundet, i Dagens Medisin.

Vi håper å kunne se en tydelig trend i årene som kommer hvor flere og flere skattekroner investeres i det å forebygge helseproblemer knyttet til livsstil – å bedre folkehelsen – heller enn å reparere med behandling og medisiner når skaden allerede er skjedd.

Det tar oss tilbake til treningen, som uansett hvor gørr man måtte synes den er, udiskutabelt gir en følelse av velvære, lykke og ekstase som lindrer smerter og gir oss ro.

– Vi har vel alle hørt om de berømte endorfinene som man får etter en svett treningsøkt. Ved å gjøre noe så helsefremmende for kroppen kan vi også dempe vonde følelser i hodet, og dermed gjøre plass til flere gode, forklarer Ida Mari Austberg.

Trening gir mestring gjennom å utfordre oss og vise at vi får til, alene eller sammen med andre. For noen kan det å være medlem på et treningssenter fungere som en sosial tilhørighet hvor man ser kjente ansikt og kommer i kontakt med andre mennesker.

Coach og sykepleierstudent Ida Austberg er takknemlig for å kunne forebygge sykdom og ikke bare behandle.

Meningsfull målsetting

– Det å sette seg mål og være tro mot det målet bidrar også til at hverdagen føles mer meningsfylt, påpeker Ida.

Kanskje har man en jobb eller livssituasjon som er krevende, hvor den tiden brukt på treningen kan fungere som en tid hvor man kan fokusere på kun seg selv og bygge seg sterkere innenfra og ut.

– Visste du også at man kan spise seg til et bedre humør? En rekke matvarer booster nemlig hormonene i hjernen som gir oss glede. Havre, poteter, egg, fisk og banan er bare noen få av flere matvarer som booster lykkehormoner, forteller Ida.

Spis deg til godt humør og ny livsstil

Alle disse matvarene står sentralt for oss i StrongBody, fordi vi vet det gir så mye mer enn bare bensin og byggeklosser.

– Når man selv merker på kroppen hva bra mat og trening gjør for den fysiske og mentale helsen, vil det igjen være til stor motivasjon for å
fortsette med en god livsstil og videre livsstilsendring for å også jobbe for god helse i årene framover, påpeker coachen.

– Hvordan man ønsker å se ut forandrer seg jo hele tiden, men er det en ting vi mennesker alltid ønsker, så er det jo å ha det bra.

I vårt arbeid med kunder fokuserer vi på hele livsstilen, med kosthold og hverdagsaktivitet som en vel så viktig del av det som den fysiske treningen. Dette er så sentralt hos oss i Strongbody at det er med på å sette retningslinjene for hvordan vi jobber. Les mer om hvordan coaching i StrongBody fungerer her.