Drikk vann! 4 måter væskeinntaket påvirker prestasjonen din på

Prestasjon er viktig for mange, men er du klar over hvor mye selv mild dehydrering kan påvirke prestasjonen din? Væskebalansen i kroppen har en betydelig innvirkning på prestasjonene dine, både fysisk og mentalt. Beskjeden er klar: Drikk nok vann!

Artikkelen er skrevet av coach Ronald Sørensen.

Selv en liten grad av dehydrering kan begynne å påvirke kroppen og føre til merkbare symptomer. Forskning viser at så lite som 1-2 prosent reduksjon i kroppens vanninnhold kan starte å påvirke funksjonene.

Her er noen måter hvordan riktig væskebalanse påvirker ytelsen:

 1. Fysisk ytelse:
  Utholdenhet: Dehydrering kan redusere utholdenhet ved å øke hjertefrekvensen og kroppstemperaturen, noe som gjør at du blir fortere sliten.
  Styrke og kraft: Selv mild dehydrering kan redusere muskelstyrke og eksplosivitet.
  Koordinasjon: Mangel på væske kan påvirke koordinasjon og motoriske ferdigheter, noe som øker risikoen for skader.
 2. Mentale funksjoner:
  Konsentrasjon: Dehydrering kan føre til redusert oppmerksomhet og konsentrasjon.
  Humør: Lav væskebalanse kan påvirke humøret negativt, og føre til irritabilitet og tretthet.
  Kognitiv funksjon: Både korttids- og langtidsminne kan bli påvirket ved mangel på væske, noe som kan hemme læring og beslutningstaking.
 3. Termoregulering: Kroppen regulerer temperaturen gjennom svette, og tilstrekkelig væske er nødvendig for å opprettholde denne prosessen. Dehydrering kan derfor føre til overoppheting og heteslag, spesielt under intens fysisk aktivitet i varme omgivelser.
 4. Metabolisme: – Væske er viktig for metabolsk funksjon og fordøyelse. Dehydrering kan føre til redusert metabolsk hastighet og problemer med fordøyelsen.

Anbefalinger for å opprettholde god væskebalanse:

 • Drikk regelmessig: Ikke vent til du er tørst før du drikker vann. Prøv å drikke jevnt gjennom dagen, jo varmere det er og jo mer du er i aktivitet, desto mer væske trenger du.
 • Vanninntak før trening: Sørg for å være godt hydrert før du starter fysisk aktivitet.
 • Drikk under trening: For langvarig trening, drikk vann regelmessig, gjerne hver 15-20 minutter.
 • Gjenopprett væskebalansen etter trening: Etter trening bør du drikke tilstrekkelig med vann for å erstatte væsketapet. Sportsdrikker kan også være nyttige for å erstatte elektrolytter som natrium og kalium.

Tegn på dehydrering:

 • Tørste
 • Mørk urin
 • Svimmelhet eller forvirring
 • Tørr munn og lepper
 • Redusert svette
 • Tretthet

Konklusjonen er som du skjønner ganske tydelig. Skal du prestere ditt beste på jobb og trening eller på skolen så sørg for å være tilstrekkelig hydrert: Drikk vann!

Prestasjon er viktig for mange, men er du klar over hvor mye selv mild dehydrering kan påvirke prestasjonen din? Væskebalansen i kroppen har en betydelig innvirkning på prestasjonene dine, både fysisk og mentalt. Beskjeden er klar: Drikk nok vann!

Lurer du på hvordan du bør spise i sommer for å holde på de gode vanene også på farta? Les denne artikkelen!