Skal du ut og reise i sommer? Her er noen enkle tips som kan gjøre gode valg av mat på farta lettere – både for lommeboka og helsa!
Artikkelen er skrevet av coach Synne Søiland
God planlegging er nøkkelen til suksess
Samtidig som du legger opp reiseruta – gjør deg også noen tanker om hvilke måltider som skal inntas i løpet av turen. Er det noe som kan forberedes på forhånd? Det å ha maten lett tilgjengelig gjør det lettere å holde på en god måltidsrytme, og du unngår i større grad spontane kjøp på butikken. Mest sannsynlig så vil det også bevare en god stemning blant reisefølget gjennom hele turen!
Velg smart – 6 konkrete tips
Må du likevel innom butikken, sørg for å velge næringsrik mat som metter. Noen konkrete eksempler kan være
- Fiskekaker på brød/lompe sammen med ferdig salatmix, snackgulrot og paprika
- Tortilla med salatmix, cherrytomat og “spiseklar” kylling/ magert kjøttpålegg som kalkunfilet eller skinke og skivet ost.
- Polarbrød/brød med magert kjøttpålegg og proteinkilde som feks. yt melk, skyr, cottage cheese eller kesam.
- Salat fra salatbaren – gjerne en kombinasjon av grønnsaker, magert kjøtt og egg.
- Knekkebrød med banan og proteinkilde ved siden
- Boks med kesam/yoghurt/cottage cheese sammen med bær og nøtter.
Sunnere snack
Aldri før har samfunnet vært mer opptatt av mat som kos, men det trenger ikke alltid bety “usunt”. Litt sunnere og mer næringsrike alternativer til mat på farta kan være
- Frukt og bær
- Nøtter
- Dadler
- Mørk sjokolade (70% kakao)
- Proteinpudding
- Proteinbar
Balanse
Det er lett å gå inn i ferien med en “alt eller ingenting” tankegang. Selv om ferie ofte assosieres med kos, så vil en balanse gjøre at man i større grad håndterer overgangen til hverdagen bedre. Fremfor å gjøre alt i hverdagen og ingenting i ferien, finn en balanse som du klarer å holde hele året!
OPPSKRIFT: Pizzasnurrer uten heving
Her kommer en oppskrift på noen enkle og sunnere pizzasnurrer som er perfekt til bilturen eller som mat på farta i andre sammenhenger, og kan medbringes både ferske og fryste:
Du trenger:
- 100g fibra fullkornshvetemel
- 350g hvetemel
- 300g gresk yoghurt
- 2 egg
- 1/2 dl vann
- 4 ts bakepulver
- 1ts salt
Fyll:
- Ketchup u/sukker
- 1 pk. karbonadedeig
- Grillkrydder og oregano
- Revet ost
Slik gjør du:
Pisk sammen egg, vann og gresk yoghurt. Tilsett deretter de tørre ingrediensene og kna sammen til en deig. Bre mel utover kjøkkenbenken og kjevle ut deigen til et stort rektangel, Smør ketchup (ikke helt ut til kantene), strø over ferdig stekt karbonadedeig, krydder og revet ost og rull sammen fra langsiden. Skjær i ønsket størrelse og bre utover et stekebrett.
Stekes på 200 grader i 18-20 min.
Nyt!