6 smarte tips for god balanse i jula

Juletiden er en tid med litt ekstra god mat og drikke for de aller fleste. Denne tiden er forbundet med mye hygge og glede, men representerer kanskje også:

  • Sosialt press om å spise
  • Fristelser overalt du snur deg, som setter viljestyrken din på prøve
  • Forpliktelser og forberedelser som gjør det vanskeligere enn vanlig å få tid til å trene

For noen kan dette skape stress, angst eller skyldfølelse i forbindelse med kosthold og rutiner som sklir ut. Så hvordan legge det opp slik at man holder best mulig på den gode livsstilen og rutinene også gjennom jula?

Vi har samlet noen gode tips til dere:

Du kan kose deg med julematen med god samvittighet hvis du legger bort “alt-eller-ingenting”-tankegangen

Jula innebærer ekstra god mat og drikke, og den typiske julematen er ekstra kaloririk. Men i moderasjon vil ikke noen julemiddager og juleselskaper påvirke deg noe særlig. Det er først hvis man slår på alt-eller-ingenting-tankegangen og tenker at “siden jeg skal spise julemiddag er det bare å fråtse hele dagen, hele jula”, – det er DA man legger på seg de ekstra kiloene.

Så vårt tips er: legg bort «alt-eller-ingenting»-tankegangen, lev normalt og sunt mesteparten av dagen selv om det er jul, og unn deg julemiddager og kake i selskap med god samvittighet.

Spis sakte, og stopp når du er mett, ikke stappmett

Selv om man merker at det begynner å fylle seg opp i magesekken tar det 15-20 minutter før alle metthetssignalene har nådd hjernen. Hvis du spiser fort og forsyner deg på nytt med en gang etter at første porsjon er spist rekker du å overspise før du i det hele tatt kjenner at du er mett. To porsjoner i stedet for en blir jo dobbelt så mange kalorier, så dette kan fort balle på seg, og du kan ende med å få vondt i magen eller bli overmett og liggende rett ut etter måltidet. Så legg ekstra fokus på å tygge maten godt, være tilstede under måltidet.

Vent 15-20 minutter mellom porsjonene, så vil du bli overrasket over hvor mye bedre matvalg du tar, og hvor mye mer tilfreds du føler deg.

Kos er mer enn bare mat

Still deg spørsmålet: hva har du jobbet mot i år? Hva er målene for deg og hva er viktig for deg? Hvis du kan svare på dette vil det hjelpe deg å få et overblikk over hva slags tilnærming du skal ha. Tenk over hva julen betyr for deg også, og la det guide hvordan du skal gå frem når det kommer til mat, trening og søvn.

La kosen i jula handle om mer enn maten. Ikke at man skal gå rundt og være stappmett hele tiden.

Moderasjon og tilstedeværelse

Det som faktisk er viktigere enn hva du spiser er hvor mye du spiser. Stikkordet er moderasjon. Ikke vær skrubbsulten før julematen, da er det mye vanskeligere å kontrollere inntaket. Et tips før julemat, kaker eller godter er å spise litt frukt og en skyr, proteinpudding eller proteinshake en halvtimes tid før. Da vil du bli raskere tilfredsstilt og spiser automatisk mindre, uten at du føler at du nekter deg noe.

Ikke gå rundt sulten

Å gå rundt sulten er en av de sikreste måtene å ende opp med å overspise noe usunt på, spesielt når godmaten er så lett tilgjengelig som i jula. Så ikke glem å spise regelmessig, selv om jula kan være en travel tid for deg. Om du ikke har tid til å spise noe ordentlig kan du lage deg en smoothie, eller en proteinshake, og spise litt klementiner eller noe annet godt sammen med den.

Hold deg aktiv

Prøv å bevege deg mye og holde kroppen i gang. Turer i frisk luft er bra for kropp og sjel, og hverdagsaktivitet er viktig både for helsen, for å holde vekten i sjakk og for velvære, energi og humør. Om man ikke har tid eller mulighet til å trene styrke på treningssenter kan man få inn noen gode økter hjemme, med kroppsvekt og strikk.

Her er noen korte økter fra StrongBody-coacher som du kan bruke som inspirasjon:

En fra Gunn Narten. Og en til. Og enda en.

En fra Kristin Birkelund du kan gjøre med kluter/glatte sokker. Fullkropp med strikk. En til med strikk. En økt du kan gjøre med stol. Ren kroppsvektsøkt.

En fra Emmeli Bang

Fra Kristine Weber med baby  og en med hantler og en uten utstyr