Kristin Vo (32): Mobbeofferet som ble lege og kampsportutøver

Kristin Vos karrierevalg (i flertall) er basert på en takknemlighet for hjelpen foreldrene hennes fikk da de var båtflyktninger fra Vietnam på 80-tallet. Dette er hennes historie om hvordan hun gjorde alt for å være norsk og hvordan tre tette søstre alle ble leger her i Norge.

– Jeg og mine to venninner ble mobbet fordi vi var av asiatisk opprinnelse. De etterlignet oss ved å dra øynene til begge sider og rope “ching chong”.

Kristin Vo er en livsglad, sprudlende og omtenksom ung dame. Hun er ekstremt klok, har den solbrune huden alle norske jenter ønsker seg og et nydelig smil. Hvordan kan noen ha ønsket denne jenta noe vondt?

Kristin vo - alltid blid
Kristin Vo har en helt egen evne til å gjøre folk trygge, både som lege og coach.

Drammens svar på Grønland

Kristin ble i januar 1991 født på Fjell i Drammen – Drammens svar på Grønland med mange utenlandske familier. Det var kun fem-seks nordmenn i klassen hennes på skolen, resten var en god blanding av indere, tyrkiske, somaliske og vietnamesiske elever.

– Jeg husker at jeg ønsket så veldig å være norsk så jeg slapp å skille meg ut. En dag på vei til skolen traff jeg en av guttene som pleide å mobbe meg. Han dyttet meg slik at jeg falt ned en bratt skråning. Jeg skrapte opp knær og albuer, var fryktelig redd og tenkte at “nå kommer jeg til å dø”.

Kristin fortalte ikke de voksne om hendelsen, for da hadde gutten sagt at han ville ta henne igjen. Da skoleglade Kristin ikke ville på skolen mer, skjønte foreldrene at noe var galt. De tok det store steget å flytte bort fra Fjell, bare seks måneder inn i 1. klasse for eldstejenta Kristin.

– I Solbergelva ble jeg fortsatt kalt ching chong, og jeg latet som jeg ikke kunne språket selv om vi snakket dette hjemme. Pappa ville at jeg skulle starte på kampsport for at jeg skulle forsvare meg og bli fysisk og psykisk sterkere.

Den vesle, tøffe jenta steg fort i gradene i Taekwondo-klubben hvor eierne tok hun under sine vinger.

En fremtid i taekwondo

Som 10-åring startet Kristin på Taekwondo. Hun lærte å forsvare seg og hva som er tillatt i kamp. Det fikk en modig gutt på barneskolen i Solbergelva smake på.

– Jeg var ofte redd for denne gutten og prøvde å unngå han i friminuttene ved å spørre om jeg kunne være igjen i klasserommet. En dag han dyttet meg bakfra og ropte ting etter meg, yppet og ville slåss, reiste jeg meg opp etter fallet og sparket ham hardt mellom beina. Han plaget meg aldri igjen.

Den vesle, tøffe jenta steg fort i gradene i Taekwondo-klubben hvor hun viste god progresjon og utvikling. Treneren og kona hans skjønte at hun hadde vært utsatt for mobbing og at det var grunnen til at hun startet der.

– De så meg som deres egen datter og investerte mye tid i meg for at jeg skulle lykkes. Jeg trente mye og tilbrakte mer eller mindre alle ettermiddager etter skolen og helgene i klubben. Taekwondo-klubben ble mitt fristed, der jeg kunne være meg selv, hvor fokuset var disiplin, rettferdighet, respekt og nulltoleranse for mobbing, minnes Kristin.

Trener og utøver i inn- og utland

Etterhvert ble hun rekruttert som trener og jeg trente barn ned i 4-årsalderen og voksne helt opp i 65-årsalderen. Hun holdt forskjellige gruppetimer og syns det var utrolig gøy å lære bort til andre mennesker, følge med på utviklingen deres og kunne motivere, engasjere og inspirere andre.

Kristin Vo vant flere gull i NM i individuell gren og ble rekruttert til juniorlandslaget og konkurrerte for Norge i inn- og utland.

– I mitt første VM i Sør-Korea i 2007 fikk jeg 9. plass blant over 30 nasjoner. Jeg var blant Norges beste juniorer i min gren den gang og ble assistenttrener for juniorlandslaget for Norges Kampsportforbund.

Kristin vo en god kollega
I StrongBody har Kristin Vo mange gode venner og kollegaer.

Valgte legeyrket

Etter ti år som omreisende trener og utøver, kursholder og foredragsholder, samt PT i taekwondo, måtte Kristin ta et valg vedrørende utdanning.

– Jeg var aldri i tvil om at jeg ville jobbe med mennesker. Jeg ville alltid skulle kunne hjelpe andre, slik mine foreldre fikk hjelp da de ble plukket opp av norsk båt som flyktninger tilbake på 80-tallet og slik jeg fikk hjelp til å hevde meg mot mobberne.

Nå jobber Kristin Vo som akuttlege i Akuttmottaket på Drammen Sykehus og er over middels opptatt av å hjelpe mennesker i akutt dårlige situasjoner. Hennes store hjertebarn er nok forebyggende helsearbeid, og det får hun utløp for som StrongBody-coach.

På Instagram deler Kristin Vo mye nyttig informasjon relatert til helse og trening. Klikk her for å lese mer om Kristin som coach.