Coach Charlotte: – Jeg var overopptatt av kalorier

Charlotte var slank og formløs hele oppveksten og gjorde det hun kunne for å legge på seg. Da ønsket gikk i oppfyllelse samtidig som hun ble bedt om å slutte å trene, ble alt snudd på hodet. Så fant hun CrossFit.

– Jeg våknet med pupper og rumpe nærmest over natta. Jeg hadde vært en strek hele mitt liv, og så plutselig dukket alt jeg hadde savnet opp. Da fikk jeg panikk, sier Charlotte.

charlotte har alltid likt å gå i fjellet

Måtte slutte å trene

Hun var da 15 år og hadde gått opp nærmere 10 kg på bare noen måneder etter at puberteten for alvor gjorde sitt inntog. Hun hadde gått fra å være et spinkelt barn til å bli en ungdom, men taklet overgangen dårlig. Dette skjedde nesten samtidig som hun hadde blitt rådet til å slutte å trene fotball og volleyball av en konservativ kiropraktor.

– Jeg fikk skiveutglidning tidlig i ungdommen og var mye ute av spill på grunn av ryggen. Da jeg både sluttet å trene og la på meg, kjente jeg ikke meg selv igjen.

Heldigvis kom en flink fysioterapeut raskt på banen og fikk Charlotte i gang med styrketrening. Den løpsglade jenta klarte da ikke å jogge ti minutter sammenhengende og syntes et minutt i planken var tortur. Ikke rart ryggen var vond.

Fikk aldri trent nok

– Jeg fikk trene på senter selv om jeg var under 15, og da jeg ble gammel nok meldte jeg meg inn på et senter like ved skolen. Jeg elsket det og fikk aldri nok, minnes hun.

I tillegg til lange og slitsomme cheerleading-treninger var Charlotte svært aktiv på både gruppetimer og i styrke- og kondisjonssalen på treningssenteret.

– Jeg fikk venner der og hadde det kjempegøy, ble full av mestring, men jeg var også veldig opptatt av hvor mange kalorier jeg forbrant og hvor lite jeg klarte å spise. I tillegg jobbet jeg dobbel jobb ved siden av videregående og utsatte meg for veldig få sosiale settinger.

Unngikk sosiale settinger

Formene forsvant like raskt som de kom. Den utadvendte og sosiale jenta unngikk sosiale settinger som innebar mat, fordi hun ville ha kontroll.

– Det er nesten ingen bilder av med fra denne tiden. Det var ikke sånn at jeg syntes jeg var tjukk, jeg var bare overopptatt av kalorier, sier Charlotte.

Da hun etter videregående kunne legge to jobber, verv i elevråd, ungdomspolitikk og russestyre igjen hjemme og pakke sekken for å reise ut i verden, ble ting annerledes.

– Jeg følte meg klar for å slippe grepet litt, men syntes det var vanskelig, fordi jeg likte følelsen stålkontrollen ga meg.

charlotte tynn i australia

Ville bli helsejournalist

Som student i Australia ble det fremdeles mye trening, men også på mange måter en mye friere livsstil. Balansen ble gjenvunnet, og selv om den store aktivitetsmengden tok seg opp igjen med en gang hun var tilbake i Norge, kom også vissheten om at noe manglet:

– Jeg bestemte meg for å studere folkehelse og ernæring ved siden av journalistikkstudiene og drømte om å bli helsejournalist. Plutselig forsto jeg mye mer.

Det ene førte til det andre, og da CrossFit-basillen bet tak i 22-årige Charlotte var mye gjort. Plutselig handlet ikke trening om vekt mer, men om prestasjon. Hun ville bli bedre.

– Da det første PT-studiet med spesialisering i CrossFit ble lansert, i mitt andre hjemland Australia, kastet jeg meg på, primært for å lære mer for min egen del.

– Elsker kalorier

Det utviklet seg til en årrekke som CrossFit-coach og PT ved siden av journalistjobben, helt frem til StrongBody dukket opp da hun var hjemme i mammaperm under pandemien.

– Nå som jeg har tre små jenter her hjemme så er det å være stolt over seg selv og det man presterer viktigere enn noen gang. Jeg var gjennom en heftig prøverørsprosess før første graviditet og har måttet jobbe hardt for å konvertere de hormonkiloene til muskler. Livet har definitivt andre ting som er viktige nå enn for femten år siden. Nå er kalorier min beste venn, de gjør jo at jeg kan gjøre alt det morsomme jeg gjør!

Treningsgleden og gleden over å lage mat har i hvert fall ikke forlatt Charlotte tross setbacks som kneoperasjon og nye prolapser.

– Det er egentlig rart at jeg fortsatt liker Skyr, cottage cheese og fiskekaker, for det var det jeg levde på alle de årene, ler coach Charlotte.