BMI-kalkulator

Beregn din BMI (kroppsmasseindeks)

BMI-kalkulator
cm
kg

En BMI på  er normal.

En BMI på  representerer overvekt.

En BMI på  representerer fedme.

En BMI på  representerer alvorlig fedme.

En BMI på  representerer svært alvorlig fedme.

En BMI på  representerer undervekt.

NB: tolkningen forutsetter at du er over 18 år. Det gjelder andre normalverdier for barn og ungdom under 18.

Hva er BMI?

BMI, eller KMI på norsk, står for kroppsmasseindeks og er et mål på forholdet mellom høyde og vekt. Selv om kroppsmasseindeks ikke er en perfekt standard er det og bruk av BMI-kalkulator likevel den mest brukte internasjonale standarden for beregning av overvekt hos voksne. Normalverdier er mellom 18.5 og 24.9.

Styrker og svakheter med BMI

Styrke: lett å beregne, og trenger bare to mål: høyde og vekt

Svakhet #1: skiller ikke mellom fett og muskler. Det betyr at folk som trener vekter og er over middels muskuløse ofte slår ut som "overvektige" på BMI-skalaen, selv om de ikke har helseskadelig fett på kroppen. Av samme grunn klarer heller ikke BMI alltid å fange opp fedme hos folk med mye fett og svært lite muskelmasse.

Svakhet #2: tar ikke hensyn til kroppens fettfordeling. Hvordan fettet fordeler seg på kroppen har stor betydning for helsa. Fett rundt magen er farligere for helse enn fett rundt rumpe, hofter og lår. Dette sier ikke en kroppsmasseindeks-utregning noe om.

Midjemål

For folk som trener vekter og ønsker å vite om de har en sunn kroppsvekt kan det i mange tilfeller være mer hensiktsmessig å se på midjemålet i forhold til høyden.

Helsenorge oppgir at midjemålet bør være under 94 cm hos menn, og under 80cm hos kvinner. Ved midjemål over hhv 102cm og 88cm får man betydelig økt risiko for type 2-diabetes og hjerte- og karsykdom. Midjen skal måles med målebånd der midjen er smalest, midt mellom nederste ribbein og øverste del av hoftekammen.

Hvis du ønsker å redusere BMI, redusere midjemål eller oppnå større muskelmasse, sjekk ut StrongBodys coachingtilbud for å få individuelt tilpasset trenings- og kostholdsopplegg og personlig oppfølging av coach via appen vår.

Kosthold er viktig ved vektnedgang. Se vår BMI-kalkulator.
Kosthold og matinntak er essensielt å være oppmerksom på når man ønsker å endre sin BMI.