Arve Kristoffersen: Han bygget et rykte på muskler og biceps, så endret han retning

Han er et stabeist av de sjeldne og misliker både å konkurrere og å tape. Etter årevis med fotball, snowboard og muskelbygging er Arve Kristoffersen (43) nå medeier i et CrossFit-gym. – Det jeg hadde gjort så lenge hadde plutselig endret verdi, forteller han. Nå balanserer han sine interesser på imponerende vis.

Fotball, snowboard, skateboard, styrkeløft, fitness, vektløfting og CrossFit. Coach Arve Kristoffersen (43) har testet det meste og funnet sine styrker på ulike plan, både mentalt og fysisk.

– Jeg fikk en litt tøff start, og jeg tror det å jobbe hardt for å passe inn har gjort meg mentalt sterk og god til å takle motgang.

Nå har han gjort sine plager og begrensninger om til styrker som coach.

– Jeg får stadig vekk høre at “det er så lett for deg, fordi du er sånn eller sånn”. Men jeg har jobbet hardt for det.

Tidlig skade

Som “alle andre” startet Arve med fotball i ung alder. Da han havnet i rullestol etter en ulykke som 12-åring fikk den potensielle karriereretningen en brå slutt.

– Jeg startet da med skateboard og snowboard for å holde meg aktiv, og i 16-årsalderen begynte jeg å trene styrke for å kunne satse enda hardere innen snowboard, forteller den erfarne coachen.

arve kristoffersen
Vondter og skader er blitt Arve Kristoffersens akilleshæl og samtidig vei til suksess. Som coach er det hans spesialitet, nettopp grunnet egenerfaring.

Arve hadde gjennom ungdomstiden og tidlig voksen alder vært veldig liten og tynn etter å ha vært overvektig som barn. Det å fokusere på å bygge muskler og å bli sterkest mulig ble riktig for ham. Snowboardet ble lagt på hylla, og Arve bestemte seg for å bli Norgesmester.

– Jeg ville bli Norgesmester i noe jeg har jobbet hardt for og holde Norgesrekord i noe jeg kan være stolt over, forklarer 43-åringen, som da likte å trene styrkeløft.

Endret karrierevei som 28-åring

Trening tok mer og mer over livet hans, og som 28-åring i 2007 tok karrieren en ny retning bort fra elektroteknikk, pedagogikk og musikkteknologi. Arve tok utdanning som treningsveileder og personlig trener. Parallelt fikk han en skulderskade og ble oppmuntret til å satse innen kroppsbygging og fitness.

– Her ble jeg belønnet for fysikken min, som igjen gav meg blod på tann. Jeg følte at dette hadde jeg et talent for, og det som ren utøver. Jeg bestemte meg for at det skulle være en av mine kjerneverdier, og jeg ønsket å hjelpe andre til å nå de samme målene, forteller Arve Kristoffersen.

Arves livsmotto er “Do more of what makes you happy”, noe som nok er med på å forklare hans mange taktskifter.

Populær prøvekanin

For å gjøre en lang historie kort ble Arve snart en av Norges mestvinnende og mest populære fitnesscoacher. Hans utøvere dannet et nært team, og Arve behandlet dem som barna sine. Å se dem nå målene sine betydde plutselig mye mer enn hans egne prestasjoner på scenen.

– Jeg fortsatte å konkurrere selv også, men mer for å prøve ut ulike tilnærminger på meg selv, så jeg kunne føle på kroppen selv hvordan det føles. Og ikke minst å unngå at utøverne mine skulle være mine prøvekaniner, forklarer han.

Biceps-verdien sank

Så skjedde det noen store endringer i Arves liv – endringer som gav ham et nytt perspektiv på hva som var viktig i livet.

– Plutselig var det ikke like givende å hjelpe noen med å få stor biceps lenger. Selv om jeg fremdeles coachet andre både innen fitness og andre målsetninger, så hadde det ikke like stor verdi for meg lenger, forteller han.

Livskvalitet, bedre helse og et lengre liv ble mye viktigere for ham. Gjennom sine nå mange år på treningssenter hadde han vært innom kampsport, kettlebells og flere andre type treningsformer som etter hvert ledet ham til CrossFit.

– Som andre som drev med styrketrening syntes jeg det så teit ut og at det innebar unødvendig høy stor skaderisiko. Men her fikk jeg spise ordene mine.

Ny gnist med CrossFit

Da han fikk oppleve at verdiene og fokuset i CrossFit handlet om å ha det gøy på trening, ha progresjon og verdsette helse og energi, opplevde Arve det som forfriskende og at det fyrte opp under treningsgnisten hans.

– Etter mange år med kontinuerlig trening mot muskelvekst og styrke, var progresjonen veldig begrenset per år. Når jeg nå ble utfordret på veldig mange måter hvor jeg hadde stort forbedringspotensiale, ble også progresjonsgleden og mestringsfølelsen vekket til live igjen, sier Arve.

CrossFit består grovt inndelt av vektløfting, gymnastikk og kondisjon. Arve følte at vektløfting var utfordrende, men samtidig det elementet med CrossFit som ga ham mest mestringsfølelse. Han prøvde seg i konkurranser og kvalifiserte seg til NM, men opplevde at kroppen sa stopp.

– En av mine sterkeste sider er at jeg er utrolig sta, jeg hater å ikke få til ting. Jeg tror at det er en medvirkende faktor i at jeg har gjort så mye forskjellig og konkurrert i alt mulig. Jeg liker egentlig ikke å konkurrere, men jeg liker heller ikke å være dårlig i noe, så det er en dårlig kombinasjon. Så da må en av de vike, ler Arve.

Comeback for Arve Kristoffersen

Samtidig som en kropp som har trent så mye er avhengig av det for ikke å få smerter, tålte ikke sener og ledd den tyngste treningen. Arve Kristoffersen vendte tilbake til fitness.

– For første gang på lenge valgte jeg å trene for å stille i fitness for min egen del. Jeg ville ha den Norgesmestertittelen, og nå var den innen rekkevidde.

Ett år senere sto han der med to gull, Norgesmestertittel og er tatt ut på landslaget for å representere Norge i VM. Og dette uten å gå på akkord med sine egne verdier! 

Ekspert på vondter og skader

I karrieren sin dro han nytte av selv å være plaget med mye vondter, og Arve ville bli god på det å trene rundt skader, vondter og plager, siden det betydde så mye for ham selv. Etter mange år med selvstudier, samarbeid med behandler og kurs, har han opparbeidet seg en veldig god forståelse og et godt øye for å både se og korrigere tekniske feil, samt hvordan trene med plager.

– Jeg ser derfor på dette som en av mine sterkeste sider nå, som hjelper meg mye i hverdagen når jeg jobber som Online coach, CrossFit-coach og PT.