3 råd for å mestre turnuslivet

Er du turnusarbeider og kjenner deg igjen i denne påstanden?

«Jeg synes det er vanskelig å få i seg nok mat på vakt og ender gjerne opp med mye cravings når jeg
kommer hjem…Fort gjort å da gå i skapet og finne noe digg når man kommer hjem seint og sliten»

Turnushverdagen byr på ulik struktur fra dag til dag når det kommer til arbeidstid, måltider, fritid (og med det tid til trening) og døgnrytme. Kanskje finner du ikke tid til å dra på butikken som du hadde tenkt, kanskje ble det brått en ekstra- eller dobbeltvakt, natta ble kort, eller det ble lang våkentid fordi du skulle snu døgnet.

Det er ikke uvanlig å kjenne på at turnusarbeid gjør det mer utfordrende å finne en god struktur på dagene, både når det kommer til kosthold og trening, men det er slettes ikke umulig.

Kanskje er den krevende arbeidssituasjonen du er i til og med en ekstra god grunn til hvorfor du burde? Da håper vi at tipsene under kan bidra til en hverdag med mer overskudd og energi, bedre selvfølelse og økt progresjon og utvikling både på jobb og hjemmebane!

3 tips fra online coach og sykepleier Emmeli til hvordan dempe søtsuget med turnusarbeid

  1. Foodprep

    Å ha gode matvalg lett tilgjengelig gjør det enklere å ta gode valg når sulten slår inn men gjør også at du kan spise når muligheten byr seg. Planlegg uka og bruk for eksempel søndag og onsdag fast til å planlegge og gjøre klart matpakker til vakt, og også til hverdagen ellers om du vil slippe å bruke tid på å lage mat i løpet av uka. Å lage en ekstra porsjon eller to når du likevel lager middag er også helt topp! Det kan være lurt å alltid noe liggende i kjøleskapet/ fryseren som du kan dra med deg i farta om det dukker opp en ekstravakt.
  2. Prioriter søvn

    Ved lite søvn øker gjerne apetitten, cravings blir mer intense, viljestyrken kan svekkes og det kan rett og slett føles mer utfordrende å ta gode matvalg. Utfordrende – men slettes ikke umulig. Ved å følge tips 1 gjør du det enklere for deg selv, men prioriterer du søvn når du har muligheten vil du også kunne gjøre det enklere for deg selv å ta gode og næringsrike valg.
  3. Ha struktur på måltidene

    Vaktene kan gå i ett kjør, og det kan være vanskelig å finne tid til måltidene. Kanskje glemmer man til og med å kjenne etter om man er sulten. Å ha en måltidsstruktur som et utgangspunkt og forskyve/tilpasse etter hvilken vakt du jobber kan være lurt. Å ha nogen lunde samme tidspunkt for måltidene gir økt kontroll over matinntaket og være til hjelp både ved vektnedgang men også for å sørge for at du får i deg nok mat gjennom vakta og dagen noe som kan bidra til å dempe søtsuget.

Se hva Ine fikk til da hun kombinerte studier med turnus under oppfølgingen

Det er mange fordeler med online coaching. Å kunne møte coahcen IRL er også fint
Emmeli Bang er sykepleier og StrongBody-coach.

Her er noen tips til måltider som er supre å foodpreppe:

Frokost: Bakt havregrøt

Lunsj gjort enkelt: Matboks

Middag: Kyllingform

Visste du at vi i StrongBody har resultatgaranti?