Hun var en typisk altmulig-ungdom som aldri satt i ro. Så kom sterke smerter og hofteproblemer, og det tok flere år før noen kunne hjelpe henne.
– Jeg har alltid vært aktiv. Vært mye på tur, danset, spilt fotball, håndball, turnet og prøvd det meste, forteller Emmeli Bang.
Da hun var 16 år ble hun plutselig syk. Hun fikk feber, smerter i hoftene, svekket muskulatur og var i så dårlig form at hun ikke kom seg til skolen. Hun ble sendt hjem fra legevakta med antibiotika uten at det hadde noe effekt. Emmeli fikk hofteproblemer i en alder av 16 år.
– Smertene var så intense at jeg måtte bruke krykker hjemme for å komme meg til toalettet på egen hånd. Det følte som det smalt i hofta for hvert skritt jeg tok. Eller, det føltes ikke bare slik – det gjorde faktisk det, og jeg var inn og ut hos legen, forteller Emmeli.
House-prosjekt
En gang hun var på legekontoret ble alle husets fagpersoner dratt inn for å vurdere hennes hofteproblemer. “Du er vårt House-prosjekt”, sa en av dem.
Emmeli ble henvist videre og ble innlagt på nevrologisk for videre utredning. Denne gav ingen klare svar annet enn at hun hadde utbrudd av helvetesild på skulderen og at det kanskje kunne være en sammenheng. Feberen slapp etter hvert taket, men hofteproblematikken vedvarte. 16-åringen gikk på krykker i seks måneder, til fysioterapi 2-3 dager i uka og jobbet hardt for å trene seg opp igjen.
– Det var på denne tiden jeg fant min plass i styrkerommet. Jeg måtte det for å bygge meg opp igjen, forteller den aktive sykepleieren og personlige treneren.
Reddet av styrketrening
Det gikk opp og ned. Betennelsene i hofta kom lett, hun gikk stadig til fysioterapeut, men levde med begrensninger i den forstand at hun ikke våget seg på lange turer i tilfelle utbrudd. Så eskalerte det igjen, helt uten forvarsel.
– Forløpet var omtrent identisk. Feber, utslitt, smerter, det smalt i hofta, krykkene måtte frem igjen og jeg ble igjen innlagt for utredning. Jeg var 17 år, skulle hatt tentamen, men lå på sykehuset og trengte hjelp av min egen mor for å orke å dusje, minnes Emmeli.
Ny utredning uten svar. Styrken hun hadde bygget opp var borte, og hun så frem på nok en lang runde med opptrening. Emmeli klarte det denne gangen også og satte etter fullført videregående kursen fra Trøndelag mot Oslo for å studere sykepleie. Styrketreningen var blitt like naturlig som å pusse tennene, fordi det holdt smertene i sjakk og styrket det mentale.
Snapping hip
– Jeg vet hva dette er!
Det tok tre minutter inn i timen hos ortoped før han, i 2015, kunne fortelle 19 år gamle Emmeli at hun hadde hofteproblemer i form av “ekstern snapping hip”.
– Noen uker senere ble hun operert for ekstern snapping hip før det igjen ble en lengre periode på krykker jeg måtte i gang med den 3. opptreningen på fire år. Jeg var rett og slett møkk lei.
Drømmen om å kunne løpe smertefritt igjen og løfte tungt motiverte Emmeli. De ante ikke om operasjonen ville ha effekt i det hele tatt, men hennes oppgave var å gjøre det beste hun kunne ut fra situasjonen.
– Jeg skulle ha nytt inngrep et år senere, da på den andre siden, men jeg følte selv jeg akkurat hadde klart å bygge meg opp og “bare være meg” litt, så jeg valgte å utsette det siste inngrepet et år, forteller Emmeli som fullførte inngrep og opptrening i 2017-2018.
Her kan du se hvordan Emmeli og de andre coachene trener (åpnes i ny fane)
Smerter overalt og ny diagnose
Selv om hoftene har vært verst og det som begrenset Emmeli mest, så har hun også hatt smerter i fingre, albuer, rygg og knær. Hun har dessuten slitt med irritabel tarm (IBS), utfordringer med søvn, tilbakevendende depresjon og hatt perioder hvor kroppen og energinivået har begrenset hva hun har kunnet gjøre. I 2018, samme år som hun trente seg opp fra operasjon OG stilte i fitness, ble Emmeli diagnostisert med Fibromyalgi. Dette er en diffus og vanskelig diagnose, men som for Emmeli gav veldig mening ut ifra hvordan hun føler seg.
– Den dag i dag har jeg mye mindre symptomer og plager enn jeg hadde den gang, og jeg er selv overbevist om at dette kommer av den kompetansen og erfaringen jeg har tilegnet meg. Jeg har kjent på kroppen hvordan fysisk aktivitet, trening, kosthold og søvn påvirker kroppens funksjon, forklarer Emmeli.
Hennes motivasjon for å bygge en sterk kropp har virkelig ikke bare vært flotte muskler og en kropp som ser “fit” ut.
– Min motivasjon for å bygge en sterk kropp har vært og er å ha en kropp som fungerer godt i hverdagen, ha en friskest mulig kropp og en kropp som gjør at jeg kan utnytte mitt potensiale!
Vil du ha Emmeli som din coach?
Les mer om Emmeli som coach eller ta testen for å finne ut om Emmeli passer for deg.