5 tips mot søtsug

Slik blir du kvitt søtsuget

De fleste av oss har innimellom lyst på noe søtt selv om vi egentlig har fått i oss nok mat. Det kan være mange grunner til slikt søtsug. Det kan skyldes gener, noen av oss har faktisk en økt preferanse for søt og usunn mat. Det kan også skyldes at du har blitt vant til å småspise, og det kan skyldes kostholdet og livsstilen din generelt. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å dempe søtsuget og føle deg mer mett og tilfreds. Her gir vi deg 5 tips som funker for de fleste.

Spis regelmessig
Hvis du ofte er sulten eller sugen på noe søtt, kan det være smart å se litt på måltidsrytmen din. Regelmessige måltider vil gi et jevnere blodsukker, og dermed mindre søtsug. Det kan også være lurt å spise frokost, fordi en sunn og fiberrik frokost vil gi et jevnere blodsukker hele resten av dagen. Det har også vært vist at de som spiser frokost har mindre søtsug og mindre tendens til å overspise senere på dagen.

Gå for grovkarbo
Har du ofte søtsug, bør du begrense inntaket av sukker og andre raske karbohydrater. Raske karbohydrater gir høyere og mindre stabilt blodsukker, noe som kan gjøre at du føler deg sliten, uopplagt og sugen på noe godt når blodsukkeret er lavt. Begrens derfor inntaket av raske karbohydrater i form av søte drikker (juice, saft, brus), søtsaker og bakervarer laget på mye finmalt mel. Velg heller grove karbohydrater i form av grove kornprodukter, grønnsaker, belgvekster, nøtter og bær. Dette er fiberrik mat som gir et jevnt blodsukker i tillegg til å være stappfull av næringsstoffer og gunstige plantestoffer.

Pass på at du får i deg nok protein
Protein metter godt, og kan dempe søtsug. Derfor er det lurt å spise protein til hvert måltid. Gode kilder til protein er fisk, kylling, kjøtt, egg, meieriprodukter og belgvekster. Ettersom fiber også metter godt og bidrar til stabilt blodsukker, er det helt optimalt om du får inn både en del fiber og protein i hvert hovedmåltid. Eksempler på sunne og mettende måltider som inneholder bra med både fiber og protein er salat med kylling/tunfisk/reker/cottage
cheese/bønner, omelett med salat, grovt brød med proteinrikt pålegg, eller en middag der du spiser bra med grønnsaker og en «normal» porsjon med kjøtt/fisk/kylling.

Stress ned, og sov nok
Hvis du stresser mye, vil det produseres ekstra kortisol i kroppen din. Dette er et hormon som kan gjøre deg sulten og sugen på noe søtt. Sliter du med søtsug og kanskje også overvekt, kan det være lurt å roe litt ned. Det kan også se ut til at søvn og matinntak henger sammen. Undersøkelser viser at de som sover lite har større tendens til å spise mer energirik mat, og mindre grønnsaker enn andre. De som sover lite har også en tendens til å ha et
uregelmessig spisemønster.

Aktiviser deg selv
Regelmessig trening vil gi et jevnere blodsukker og bedre regulering av sult og metthet. Trening bidrar også til at du aktiviserer deg selv og «glemmer» at du har lyst på noe. Bare det å komme deg ut en tur, vil ofte få tankene dine bort fra mat og søtsaker. Gjør det gjerne til en vane å ta deg en rask tur ut på ettermiddagen de dagene søtsuget er som verst.