Helene Eggen nekter å gi seg: – Jeg kan jo tross alt gå!

To brutale kneskader, tre tunge svangerskap og nyoppdaget hjertefeil.

Helene Hammeren Eggen (30) hadde valget mange unge drømmer om: Skal hun satse på fotball eller håndball? I dag kombinerer hun håndballkarrieren med livet som trebarnsmamma.

Foran seg hadde den da 15-årige jenta fra Sørum utenfor Lillestrøm, som kunne satse mot toppen i begge idretter, en lysende idrettskarriere. Det ble håndball og plass på Norges toppidrettsgymnas (NTG).

– Jeg flyttet da hjemmefra for å satse for fullt i en alder av 16 år, forteller Helene Eggen, nå mamma til tre og bosatt i Spania.

Knær til besvær

Allerede som 18-åring i 2010 fikk Helene kneskade nummer én, med kneskål og leddbånd ut av ledd, og det bar til operasjonsstua etter å ha avsluttet videregående. Hun trente seg opp og kom tilbake til banen relativt raskt, men drømmen om landslagsspill hadde med det falt i grus.

– På denne tiden tok jeg derfor ernæringsstudier og deretter personlig trener, siden trening og kosthold var livet mitt selv om det ikke ble håndballproff av meg, forteller Helene.

Tilbake på banen

Opptreningen etter slike skader er både hard og kjedelig når man egentlig ønsker å drive med idrett. Det ble mye treningstid på egenhånd og med fysioterapeut for Helene.

– Men jeg var ikke klar for å slutte med håndball, så da var det veien å gå.

Heldigvis er hun sabla sta og har en helt sinnsyk stå-på-vilje. Helene kom seg tilbake på banen og spilte kamper.

– Smerter var det, men jeg holdt det i sjakk med styrke ved siden av.

Oppdaget hjertefeil

I 2014 fødte hun sitt første barn 22 år gammel i, samtidig som hun startet på sykepleierutdanning. Hun fikk også oppdaget hjertefeil (VSD – hull i hjertet) etter fødselen med førstefødte. Dette medfører blant annet at hun har lett for å svime av i hard trening.

– Så jeg lever med det og de begrensninger det medfører, sier Helene. 

Etter at hun fikk barn nummer to i 2018 var hun litt ivrig tilbake på banen uten særlig opptrening.

– Da røk korsbåndet og lårbeinet (med mer) i det andre kneet etter ca ett år, forteller Helene.

Da falt verden i grus for 27-åringen. Men hun skulle tilbake på banen, og trente nok en gang beinhardt. Så kom covid sammen med flere brutale sykdomsbeskjeder og dødsfall i nær relasjon. 

– Det har vært tunge og krevende år for familien på mange måter. Da covid kom hadde jeg akkurat fått klarsignal til å spille kamp igjen. Det var veldig kjedelig, men da så jeg muligheten for å trene enda mer styrke.

Den dag i dag er Helene totalt avhengig å trene styrke flere ganger i uka – og treningen er et viktig fristed og avbrekk fra det som er og har vært vondt.

Viva España

I 2020 ble hun gravid igjen, og med tre små pakket Helene og mannen Leander koffertene og satte snuten mot Spania, hvor de hadde tilbragt mange ferier i familiens leilighet. Livet deres i Spania kan følges på hennes Instagram.

– Fokus har nå vært på å trene meg opp etter skadene og tre tunge svangerskap med vektoppgang på 25 kg. Nå lever vi ut drømmen om et liv i Spania med familien, smiler Helene fornøyd.

Hun spiller fremdeles håndball for Benidorm og lever for trening og en kropp som skal holde følge med barna sine. Noen hindringer er det fremdeles for Helene å leve med.

– Jeg kan ikke sitte på huk eller knær. Det er jo litt kjedelig, men jeg ser jo kun alt jeg KAN. Jeg kan jo tross alt gå!

I tillegg til skader i knær har Helene Eggen også røket på innleggelse på sykehus med ødelagte fingre og brukket håndledd. Trebarnsmoren fra Sørum har en egen evne til å reise seg igjen.
Helene Eggen er utdannet sykepleier og tok utdanningen mens hun ventet sitt første barn.
Helene har hatt tre tunge svangerskap med vektoppgang på 25 kg.

Vil du bli coachet av Helene?

Les mer om Helene som coach eller send henne en e-post.