Disse begrepene møter man gjerne når man skal handle proteinpulver. Her får du en enkel forklaring på hva som er forskjellen.
Whey er engelsk for myse, så de to er det samme.
Myse (whey) kommer fra kumelk, og det gjør kasein også. Proteinene i kumelk består av omtrent 20 % myse og 80 % kasein. Når melk blir sur og deler seg, er den flytende delen myse og den faste delen kasein.
Myseproteinet er hurtig fordøyelig, og har høy biologisk verdi. Det betyr at det har en sammensetning av aminosyrer som er gunstig for mennesker med tanke på muskelbygging. På stående fot er jeg ikke kjent med noe protein som har høyere biologisk verdi enn myseprotein. Så det regnes som gullstandarden: Det beste proteinet for muskelbygging.
Kasein fordøyes langsomt, og blir en mye tykkere blanding når det brukes som proteinpulver.
Vanligvis produseres proteinpulvere som såkalte konsentrater. Da er noe fett, karbohydrater og biprodukter filtrert vekk, og man står som regel igjen med et pulver med 70-80 % proteiner.
Et isolat er et mer raffinert proteinpulver hvor det meste av fett og karbohydrater er filtrert vekk. Ofte oppnår de cirka 90 gram proteiner per 100 gram pulver.
En av de største fordelene med isolater er at de som regel er godt egnet for folk med laktoseintoleranse. Samt at på grunn av den høye renheten elimineres som regel problemet med uren hud som enkelte kan få av billigpulvere.
Fordelen med konsentrater (de med ca 70-80 % protein) er at de ofte smaker bedre og er billigere. Hvis produkter heter ting som 100 % whey, er det som regel et konsentrat. Isolatene heter nesten alltid noe med “isolate” eller “iso” i navnet. Du ser det uansett kjapt i ingredienslisten. Hvis det er et isolat vil første listede ingrediens være “myseproteinisolat”, “whey protein isolate” eller “isolated whey protein”. Mens om det er et konsentrat er første ingrediens “myseproteinkonsentrat” eller “whey protein concentrate”.
Det finnes også proteinpulvere som inneholder begge deler. Den ingrediensen som står først er den det er mest av.
NB: Isolatevarianter finnes av alle typer proteiner, ikke bare myse. Og betyr det samme der også: et mer filtrert, renere protein.
Håper det var til hjelp!