Disse to kosttilskuddene bør du ta: Omega-3 og…

|

Helse|Kosthold

Omega-3 er fettsyrer kroppen din trenger, men ikke kan lage selv. Derfor må vi få dem gjennom mat eller kosttilskudd.

Det finnes tre hovedtyper av Omega-3-fettsyrer:

De to første typene er EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre), som du får fra fet fisk som laks, ørret, makrell og sardiner, samt torskelever. Disse har viktige funksjoner for hjerte- og karsystemet ditt, hjernen din, ledd og bein, syn, humør, balanserer kolesterolet, regulerer betennelser og bedrer mental helse.

Den siste typen er ALA (alfalinolensyre), som er plantebasert, men ikke like kraftig med mindre kroppen din konverterer den til EPA OG DHA– og det er kroppen dessverre ikke så god til. Flere faktorer, som genetikk og kosthold, kan påvirke hvor godt kroppen klarer å omdanne ALA til EPA og DHA. EPA og DHA er mer direkte biologisk aktive og har en mer dokumentert effekt på spesifikke helsetilstander.

Omega-3 er altså fantastisk gode fettstoffer, som en slags top notch olje for kroppens motor. Ved å smøre motoren jevnlig, så vil du fungere mye bedre i lengre tid.

Hvorfor har disse oljene noe å gjøre med livslengde?

Redusert totaldødelighet av to hovedgrunner:

  1. Omega-3s anti-inflammatoriske egenskaper: Kronisk inflammasjon er knyttet til mange aldersrelaterte sykdommer, som kreft, leddgikt, Alzheimers og metabolske lidelser. Omega-3 demper betennelser og reduserer risikoen for disse tilstandene.
  2. Redusert oksidativt stress: Omega-3 hjelper med å beskytte celler mot oksidativt stress ved å forbedre antioksidantkapasiteten i kroppen, noe som kan bremse ned aldring på cellenivå.

Som nevnt over påvirker Omega-3 de fleste systemer i kroppen som har direkte eller indirekte innvirkning på dødelighet.

Hvilken omega-3 bør jeg ta?

De viktigste kildene til DHA og EPA er fet fisk og tran som blir utvunnet fra torskelever. De siste årene har det også blitt utvunnet omega-3-fettsyrer fra visse algetyper, så nå får du også vegetabilske omega-3-tilskudd som egner seg for veganere og vegetarianere. Se for eksempel klassiske Möllers tran eller Eskio-3 som også har gode veganske alternativer.

Hva med miljøgifter i fisk, hvordan vektes det mot fordelene av Omega-3?

Miljøgifter er i vinden om dagen, så vi forventer at noen lurer på dette. VKM (vitenskapskomiteen for mattrygghet) tar stadige nye vurderinger, og vurderte senest i 2022 at de positive effektene av fisk veier større enn de negative. Det kan til dels være fordi alternativet til å spise mye fisk er mye rødt kjøtt, som har andre ugunstige helseeffekter. Mattilsynet har også vurdert toksinnivået i en rekke tilskudd (kilde).

Det andre tilskuddet du bør ta er D-vitamin – les mer om det her