Slankemat?

«Blir jeg tynn av å spise det-og-det??», hører vi iblant, eller vi hører forskjellig mat omtalt som «slankemat». Men hva menes egentlig med dette, og gir det noen mening?

fc5a14fe892c3c2e60a96d57561ecfbb_junk-food-vs-healthy-food-junk-food-vs-healthy-food-clipart_800-506


Uheldigvis finnes det ingen matvarer som gjør at man blir slankere jo mer man spiser av den. Så det man mener når man bruker slike uttrykk, er at matvaren man snakker om er kalorifattig. At den inneholder lite kalorier i forhold til hvor mye den metter.
Poteter for eksempel, metter veldig mye i forhold til mengde kalorier i dem. Grønnsaker gir mye mat i magen, men nesten ingen kalorier. Proteiner metter generelt bedre enn alle andre næringsemner. Fiberrike karbohydratkilder metter bedre enn fiberfattige, osv.

Så hvis man bytter ut energitett og kaloririk mat som pizza, sjokolade, iskrem og pølser med mat som kyllingfilet, grønnsaker og grovbrød, så kan man gjerne si at sistnevnte matkilder er «slankende». Da er det ikke maten i seg selv som en slankende, men det at man spiser den i stedet for mere energirik mat.